tradycja w nowym wydaniu

Wegetariańskie podpłomyki

Przygotowanie ciasta na podpłomyki wymaga cierpliwości, ale jest tego warte. Gotowe placki świetnie komponują się ze smakiem pasztetów warzywnych i marynowanych warzyw. Palce lizać!

Śniadanie

Wegetariańskie podpłomyki

Sekretem udanych podpłomyków jest użycie dobrych składników – niezbędna jest wysokiej jakości mąka.

Składniki

  • 30 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 g mąki żytniej 2000
  • 100 g mąki pszennej
  • 220 ml wody
  • 6 g soli
  • 1 opakowanie wegetariańskiego pasztetu z marchwi i soczewicy Dziarskie Jarskie ZM Pekpol Ostrołęka
  • 1 opakowanie wegetariańskiego pasztetu z brokułami Dziarskie Jarskie ZM Pekpol Ostrołęka
  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • ulubione marynowane warzywa
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • zioła i kiełki do dekoracji

Przygotowanie

Dzień przed pieczeniem wymieszać w misce zakwas ze 100 g mąki żytniej 2000 i 80 ml wody. Naczynie przykryć i odstawić na 12 godzin lub całą noc. Następnego dnia dodać pozostałe składniki i ponownie odstawić na 8 godzin.

Ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować na cienki placki i smażyć na suchej patelni, aż się zarumienią.

Gotowe podpłomyki posmarować pasztetami. Podawać z sałatą i marynowanymi warzywami. Przed podaniem udekorować ziołami oraz kiełkami i skropić olejem.