Kulinarny przebój
Szakszuka z kabanosami
Pochodząca z Bliskiego Wschodu szakszuka ma swoich wielkich fanów na całym świecie. To jedna z tych potraw, która ma tyle wersji, ilu jest kucharzy. W naszym przepisie smak jajek i pomidorów cudownie uzupełniają kabanosy. Takiemu kulinarnemu rozwiązaniu nikt się nie oprze!
Śniadanie
Szakszuka z kabanosami
Szakszuka to najprawdopodobniej najsmaczniejsze śniadanie na świecie! Kwintesencją tego dania są dobrze odparowane pomidory i płynące żółtko. Wegetarianie mogą postawić na wersję bez mięsnych dodatków, ale nie może zabraknąć w niej aromatycznych przypraw, w tym najważniejszej: kminu rzymskiego, który nadaje potrawie orientalny posmak. Wielbiciele pikantnych potraw mogą doprawić sos pomidorowy ostrą papryką w proszku lub świeżym chili. Każda wersja szakszuki jest pyszna!
Składniki
- 3-4 kabanosy Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol Ostrołęka
- 2 łyżki oliwy
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryki
- 1 puszka pomidorów krojonych (bez skórki)
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
- 4 jajka
- 1/2 pęczku natki pietruszki lub kolendry
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Kabanosy pokroić, uzyskując kawałki o długość ok. 2 cm. Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę obrać, drobno posiekać i wraz z przyciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażyć na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Całość posolić i dusić przez kolejne 5 minut.
Do warzyw dodać kabanosy, pomidory i kmin rzymski. Dusić przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Sos powinien częściowo odparować (lekko zgęstnieć). W zawartości patelni zrobić wgłębienia, wbić w nie jajka (jak sadzone), uważając przy tym, aby żółtka pozostały w całości.
Całość przykryć i dusić na małym ogniu przez 5 minut. Szakszuka będzie gotowa, gdy białka jajek się zetną (żółtka powinny być wciąż płynne). Przed podaniem potrawę udekorować posiekaną natką pietruszki lub kolendrą oraz posypać świeżo zmielonym pieprzem.