Infolinia +48 29 764 11 01

Gęś nadziewana kaszą

Gęś nadziewana kaszą

Kategoria: dania główne

Składniki:

  • gęś
  • włoszczyzna
  • 3-4 grzyby
  • 1 łyżka masła
  • 2 jaja
  • pęczek pietruszki
  • 3 szklanki gryczanej mąki
  • plastry słoniny

Sposób przyrządzania

Oczyszczoną i posoloną gęś nacinamy wzdłuż grzbietu i wyjmujemy ostrożnie kości tak, aby jak najwięcej mięsa zostało przy skórze. Kości zalewamy wodą z włoszczyzną i 3-4 suszonymi grzybami. Gotujemy, wywar przecedzamy, grzybki siekamy i mieszamy z wywarem i 1 łyżką masła, 1 pęczkiem posiekanej natki pietruszki, 3 szklankami gryczanej mąki zatartej z 2 jajami. Dusimy to wszystko w rondelku z pokrywą. Nadziewamy gęś, zszywamy, kładziemy plastry słoniny na spód brytfanny i na wierzch gęsi. Pieczemy ok. 2-2,5 godziny.

Inne w tej kategorii

Bigos domowy

Składniki:

1 i 1/2 kg kiszonej kapusty, mała główka świeżej kapusty (ok.1 kg...

zobacz przepis

Żeberka barbecue z grillowaną kukurydzą

Składniki:

1,5 kg żeberek wieprzowych ZM Pekpol, 200 ml ketchupu, 40 ml miodu, 4...

zobacz przepis

Przepisy polecane

Panierowane Paryżanki

Składniki:

parówki Paryżanki ZM Pekpol – 1 opakowanie, ser żółty (3 plaste...

zobacz przepis

Paryżankowe serduszka

Składniki:

paryżanki klasyczne ZM Pekpol, 2 jajka, szczypiorek

zobacz przepis

Kieszonki schabowe z sałatką serową

Składniki:

schab pieczony ZM Pekpol, ok. 300 g, ser żółty, 150 g, 1 łyżka gr...

zobacz przepis
Branżowy program promocji
Nr POIG.06.05.02-00-149/12-00
Projektu „ Rozwój eksportu czynnikiem wzrostu poziomu konkurencyjności firmy W ramach poddziałania 6.5.2. Wsparcie udziału przedsiębiorców w programach promocji działania 6.5 Promocja polskiej gospodarki osi priorytetowej 6 Polska gospodarka na rynku międzynarodowym Programu Operacyjnego Innowacyjna gospodarka, 2007-2013

Administratorem danych osobowych są Zakłady Mięsne "Pekpol Ostrołęka" S.A.,
ul. Przemysłowa 31, Ławy, 07 - 410 Ostrołęka