Infolinia +48 29 764 11 01

Bigos domowy

Bigos domowy

Kategoria: dania główne

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg kiszonej kapusty
  • mała główka świeżej kapusty (ok.1 kg)
  • 35 dkg żeberek wieprzowych
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • ok. 35 dkg okrawków z wędlin
  • ok. 35 dkg mięs pieczonych
  • 30 dkg kiełbasy
  • 20 dkg śliwek suszonych bez pestek
  • 2 łyżki miodu
  • 15 dkg rodzynek
  • 2 szklanki mocnego rosołu
  • liść laurowy duży
  • 10 ziaren pieprzu
  • 15 ziaren angielskiego ziela
  • duża cebula
  • 1-2 goździki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 10 dkg smalcu domowego
  • woda
  • sól
  • pieprz
  • mielona papryka (wg uznania słodka lub ostra)

Sposób przyrządzania

Umyte śliwki zalewamy niewielką ilością przegotowanej wody, zostawiamy na 1-2 godziny, obgotowujemy, po czym kroimy w paski. Umytą świeżą kapustę drobno szatkujemy, układamy na sicie, przelewamy wrzątkiem lub w inny sposób parzymy.

 

Odsączamy, przekładamy do rondelka i dodajemy żeberka, liść laurowy, jałowiec, cebulę z wbitymi w nią goździkami, tymianek i odrobinę soli. Zalewamy to wszystko wrzątkiem i gotujemy na niewielkim ogniu. W drugim rondelku topimy smalec, wkładamy posiekaną kiszoną kapustę, dodajemy ziarenka pieprzu i angielskiego ziela, zalewamy gorącym rosołem i gotujemy na niewielkim ogniu. Obgotowane kapusty łączymy, cebulę z goździkami i miękkie żeberka wyjmujemy, mięso kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. Wędliny, boczek, pieczone mięsa kroimy w kostkę i razem ze śliwkami wkładamy do kapusty.

 

lewamy także wywar ze śliwek, mieszamy i dusimy 2-3 godziny na małym ogniu mieszając. Dodajemy sparzone wrzątkiem rodzynki, miód, do smaku sól, pieprz, paprykę, pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę i dusimy jeszcze kilkanaście minut. Bigos najlepszy jest parokrotnie wystudzony i odgrzewany.

Inne w tej kategorii

Gęś nadziewana kaszą

Składniki:

gęś, włoszczyzna, 3-4 grzyby, 1 łyżka masła, 2 jaja, pęczek pie...

zobacz przepis

Żeberka barbecue z grillowaną kukurydzą

Składniki:

1,5 kg żeberek wieprzowych ZM Pekpol, 200 ml ketchupu, 40 ml miodu, 4...

zobacz przepis

Przepisy polecane

Panierowane Paryżanki

Składniki:

parówki Paryżanki ZM Pekpol – 1 opakowanie, ser żółty (3 plaste...

zobacz przepis

Paryżankowe serduszka

Składniki:

paryżanki klasyczne ZM Pekpol, 2 jajka, szczypiorek

zobacz przepis

Kieszonki schabowe z sałatką serową

Składniki:

schab pieczony ZM Pekpol, ok. 300 g, ser żółty, 150 g, 1 łyżka gr...

zobacz przepis
Branżowy program promocji
Nr POIG.06.05.02-00-149/12-00
Projektu „ Rozwój eksportu czynnikiem wzrostu poziomu konkurencyjności firmy W ramach poddziałania 6.5.2. Wsparcie udziału przedsiębiorców w programach promocji działania 6.5 Promocja polskiej gospodarki osi priorytetowej 6 Polska gospodarka na rynku międzynarodowym Programu Operacyjnego Innowacyjna gospodarka, 2007-2013

Administratorem danych osobowych są Zakłady Mięsne "Pekpol Ostrołęka" S.A.,
ul. Przemysłowa 31, Ławy, 07 - 410 Ostrołęka