Infolinia +48 29 764 11 01

ZM Pekpol dla 200 tysięcy uczestników największych targów w Europie Środkowej

Przedstawiciele Zakładów Mięsnych „Pekpol Ostrołęka” w ostatnich dwóch miesiącach byli obecni na Międzynarodowych Targach „POLAGRA FOOD”, „ANUGA FOOD” i „WORLD FOOD UKRAINE”. Najważniejsze wydarzenia w branży spożywczej w Europie przyciągnęły łącznie ponad 200 000 zwiedzających. Zakłady Mięsne „Pekpol Ostrołęka” prezentowały ofertę dostosowaną do potrzeb rynku eksportowego. Były to m.in. produkty z linii Spiżarnia Dębowa, produkty plastrowane, salami oraz nowości asortymentowe m.in. golonka pieczona.

aktualnosc2- Udział w targach to duża szansa dla firmy i możliwość zaznaczenia jej obecności na rynkach zagranicznych, szczególnie na tych, gdzie już jesteśmy obecni – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. – Nawiązujemy kontakty z potencjalnymi kontrahentami, wymieniamy doświadczenia i poznajemy nowe trendy na rynkach zagranicznych. Pod tym względem na szczególne uznanie zasługują targi „ANUGA FOOD”, w których udział wzięło ponad 150 000 gości i wystawców ze 180 krajów. Na wystawie w Kolonii wystąpiliśmy po raz pierwszy. Na stoisku z polską żywnością zaprezentowaliśmy m.in.: „Golonkę pieczoną”, „Kabanosy ze spiżarni” i produkty z linii „Spiżarnia Dębowa” tj. „Kiełbasę Myśliwską”, „Kiełbasę jałowcową” i „Kiełbasę podwawelską oryginalną” – uzupełnia Małgorzata Wódkiewicz.

Targi to również okazja, aby poddać wyroby ocenie specjalistów branży. Produkty ZM Pekpol zostały uhonorowane m.in. Złotymi Medalami Międzynarodowych Targów Poznańskich Polagra 2013. Sąd Konkursowy targów pod przewodnictwem prof. dr hab. Erwina Wąsowicza docenił „Golonkę pieczoną” i „Kiełbasę podwawelską oryginalną” ZM Pekpol.  

Obecnie za granicę trafia 10 proc. wyrobów ZM Pekpol. Specjały firmy z Ostrołęki dostępne są m.in. na Łotwie, w Estonii, Niemczech, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Czechach oraz na Litwie i Węgrzech. W planach firmy na kolejne dwa lata jest zwiększenie udziału eksportu do 20 proc. W polu zainteresowań spółki jest też inne rynki.

Targi „POLAGRA FOOD 2013” odbyły się w dniach 23-26 września w Poznaniu, „ANUGA FOOD 2013” w dniach 05-09 października w Kolonii, natomiast „World Food Ukraine 2013” w okresie od 30 października do 1 listopada w Kijowie.

Poleć znajomemu
Wyślij e-mailem
Branżowy program promocji
Nr POIG.06.05.02-00-149/12-00
Projektu „ Rozwój eksportu czynnikiem wzrostu poziomu konkurencyjności firmy W ramach poddziałania 6.5.2. Wsparcie udziału przedsiębiorców w programach promocji działania 6.5 Promocja polskiej gospodarki osi priorytetowej 6 Polska gospodarka na rynku międzynarodowym Programu Operacyjnego Innowacyjna gospodarka, 2007-2013

Administratorem danych osobowych są Zakłady Mięsne "Pekpol Ostrołęka" S.A.,
ul. Przemysłowa 31, Ławy, 07 - 410 Ostrołęka

Na podstawie art. 4c ustawy z dnia 8 marca 2013r. o przeciwdziałaniu nadmiernym opóźnieniom w transakcjach handlowych Zakłady Mięsne „Pekpol Ostrołęka” S.A. oświadczają, iż posiadają status dużego przedsiębiorcy w rozumieniu przepisów ustawy.