Infolinia +48 29 764 11 01

Męskie specjały na Dzień Kobiet

Wspólny wieczór przy samodzielnie przygotowanym posiłku przez naszego mężczyznę to idealny pomysł na świętowanie Dnia Kobiet. Mając to na uwadze, podsuńmy naszej drugiej połówce kulinarne propozycje na romantyczną kolację we dwoje. Sukces zagwarantują odpowiednio dobrane składniki i menu tworzące przystawkę, kolację i deser. Polecamy przepisy na: koreczki z szynki i cukinii z serkiem fromage, tartę ze szpinakiem i boczkiem oraz koktajl z kurczakiem gotowanym.

- Panuje stereotyp, zgodnie z którymmężczyźni są lepszymi kucharzami. Dzień Kobiet jest więc wspaniałą okazją, aby mogli potwierdzić swoje umiejętności – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. – W tym specjalnym dniu przygotowane potrawy powinny być zróżnicowane i oryginalne. Niech mężczyźni podejmą wyzwanie i puszczą wodzę fantazji, połączą tradycyjne smaki i składniki z tymi nietuzinkowymi. Świetną propozycją okażą się zatem koreczki z szynki i cukinii z serkiem fromage, tarta ze szpinakiem i boczkiem oraz koktajl z kurczakiem gotowanym – uzupełnia Małgorzata Wódkiewicz.

koreczki-z-szynki-i-cukinii-z-serkiem-fromage-fot-fotolia-comPrzystawka: Koreczki z szynki i cukinii z serkiem fromage:

Składniki:
- 1 średniej wielkości, świeża cukinia,
- opakowanie Szynki konserwowej ZM Pekpol w plastrach,
- serek fromage,
- mięta i bazylia oraz sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Cukinię ze skórką pokroić wzdłuż na cieniutkie plastry. Serek wymieszać z ziołami, solą i pieprzem. Rozłożyć plastry szynki, każdy nadziać serkiem, a następnie zawinąć. Roladki owinąć jeszcze plastrami cukinii i spiąć wykałaczką. Całość udekorować posiekanym szczypiorkiem lub rzodkiewką.

Wskazówka: Cukinię można zastąpić ogórkiem. Aby pokroić warzywa na równe i cienkie plastry można użyć ostrza od tarki, która służy głównie do przygotowywania ogórków na mizerię.

tarta-ze-szpinakiem-i-boczkiem-fot-fotolia-comKolacja: Tarta ze szpinakiem i boczkiem

Składniki:

Ciasto:
- 220 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g miękkiego masła
- płaska łyżeczka soli
- 4-6 łyżek zimnej wody
- 1 jajko

Farsz:
- 350 g szpinaku
- 150 g Boczku z komina ZM Pekpol
- 200 ml śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże jajka
- 30-50 g startego parmezanu
- sól i szczypta cukru

Przygotowanie:

Ciasto: wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, ciasto zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki. Ciasto następnie rozprowadzić i wyłożyć do formy, lekko podnieść brzegi i nakłuć powierzchnię widelcem. Nagrzać piekarnik.
Farsz: Boczek pokroić w plastry i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz rozmrożony szpinak. Poddusić na wolnym ogniu mieszając. Całość zalać śmietanką i dusić chwilę na wolnym ogniu. Dodać parmezan i gotować przez 3 minuty. Doprawić solą, szczyptą cukru i pieprzem do smaku. Odstawić do przestygnięcia. W oddzielnym naczyniu roztrzepać jajka i dodać do przestudzonego farszu chwilę przed wylaniem na spód z ciasta. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 10 minut, następnie przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Wskazówka: Dla uwydatnienia smaku farszu można dodać cebulę bądź pieczarki, a całość po wierzchu obsypać dodatkową porcją sera.

koktajl-z-kurczakiem-gotowanym-fot-zm-pekpolDeser: Koktajl z kurczakiem gotowanym

Składniki:

- sałata lodowa
- 6 – 7 sztuk pomidorków koktajlowych
- melon
- 1 łyżeczka kaparów marynowanych
- 100 g kurczaka gotowanego ZM Pekpol (produkt pakowany próżniowo o wadze 2,2 kg)
- sos koktajlowy
- świeży tymianek
- płatki chilli

Sos koktajlowy:
Trzy łyżki majonezu połączyć z jedną łyżeczką keczupu oraz jedną łyżką koniaku. Do smaku dodać trochę soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.
Wskazówka: zamiast koniaku dobrze sprawdzi się także whisky lub brandy.

Przygotowanie:
Sałatę lodową pokroić w paseczki i przełożyć do koktajlówki. Następnie na sałacie ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, melona w kulkach lub pokrojonego w cząstki oraz kawałki kurczaka. Całość polać sosem koktajlowym, ułożyć kapary i posypać płatkami chilli. Na koniec udekorować świeżym tymiankiem i gotowe!

Smacznego!

Poleć znajomemu
Wyślij e-mailem
Branżowy program promocji
Nr POIG.06.05.02-00-149/12-00
Projektu „ Rozwój eksportu czynnikiem wzrostu poziomu konkurencyjności firmy W ramach poddziałania 6.5.2. Wsparcie udziału przedsiębiorców w programach promocji działania 6.5 Promocja polskiej gospodarki osi priorytetowej 6 Polska gospodarka na rynku międzynarodowym Programu Operacyjnego Innowacyjna gospodarka, 2007-2013

Administratorem danych osobowych są Zakłady Mięsne "Pekpol Ostrołęka" S.A.,
ul. Przemysłowa 31, Ławy, 07 - 410 Ostrołęka

Na podstawie art. 4c ustawy z dnia 8 marca 2013r. o przeciwdziałaniu nadmiernym opóźnieniom w transakcjach handlowych Zakłady Mięsne „Pekpol Ostrołęka” S.A. oświadczają, iż posiadają status dużego przedsiębiorcy w rozumieniu przepisów ustawy.