Infolinia +48 29 764 11 01

Jak przygotować koszyczek wielkanocny?

Koszyczek ze święconką to nieodłączny element Świąt Wielkanocnych. Musimy pamiętać, że jego zawartość nie może być przypadkowa. Wszystko, co się w nim znajduje ma znaczenie symboliczne, dlatego produkty powinny być dobrane zgodnie z tradycją. W zależności od regionu Polski koszyczek może wyglądać trochę inaczej, jednak jest lista podstawowych wyrobów, które należy w nim umieścić. Sprawdź, czego nie może zabraknąć w wielkanocnej święconce i jakie jest znaczenie poszczególnych pokarmów.

co-wlozyc-do-wielkanocnego-koszyczka-zm-pekpol

Święta Wielkiej Nocy związane są z bogatą, wielowiekową tradycją. Początki obrzędu święcenia pokarmów sięgają bowiem VII w., zaś w Polsce znane są od wieku XIV. W koszyczku powinny się znaleźć następujące pokarmy:

Baranek – symbol zwycięstwa życia nad śmiercią,
Jajka, zwykle pomalowane – znak odradzającego się życia,
Chleb – symbol ciała Chrystusa, dobrobytu i pomyślności
Wędlina – symbolizuje dostatek, zdrowie i płodność, Zapewnia zdrowie, płodność i dostatek. Najczęściej święci się wyroby wieprzowe, np. kawałek szynki lub suszonej kiełbasy,
Woda – znak przygotowania do nowego życia,
Sól – symbol oczyszczenia,
Ciasto – metafora umiejętności i doskonałości,
Chrzan – znak siły fizycznej i krzepy

Dziś obok tego, co nakazuje tradycja, w koszyczku znajduje się zwykle też to, co lubimy, czyli czekoladowy zajączek, kurczaczek lub drobne upominki. Warto dodać, że nawet samo ciasto jest dodawane do święconki od niedawna. Ciekawe jest to, że symbolika większości potraw jest niezmienna niemal od początku obrzędu, a najbardziej w czasie ewoluowało znaczenie mięsa. – Do XIX w., do koszyczka wielkanocnego wkładano tylko mały plasterek szynki, który był raczej symbolem pożegnania Wielkiego Postu, podczas którego nie spożywano w ogólemięsa – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. - Przecież sam karnawał poprzedzający ten okres dosłownie oznaczał rezygnację z potraw mięsnych. Dziś kiełbasa i wędliny są symbolem dostatku i zdrowia, a do koszyczków wkłada się głównie najlepsze wyroby z wieprzowiny, np. wędzone aromatyczne szynki, suszone kiełbasy – najczęściej jest to Kiełbasa Jałowcowa. Alternatywą dla kiełbasy może być kawałek wędzonej szynki, np. z naszej linii „Kurpiowskie specjały”, która nie zawiera glutaminianu sodu i fosforanów dodanych, jest krucha i soczysta– uzupełnia Małgorzata Wódkiewicz.

Tradycyjny koszyczek powinien być wiklinowy i wyścielony białą serwetką, zaś drugą przykryty dla bezpieczeństwa i higieny. Przyozdabiamy go gałązkami bukszpanu lub borówki, które są symbolem radości i nadziei na zmartwychwstanie. Wiele osób do koszyczka wkłada także rzeżuchę, której delikatne, pachnące listki są znakiem odradzającego się życia i sił witalnych.

 

Poleć znajomemu
Wyślij e-mailem
Branżowy program promocji
Nr POIG.06.05.02-00-149/12-00
Projektu „ Rozwój eksportu czynnikiem wzrostu poziomu konkurencyjności firmy W ramach poddziałania 6.5.2. Wsparcie udziału przedsiębiorców w programach promocji działania 6.5 Promocja polskiej gospodarki osi priorytetowej 6 Polska gospodarka na rynku międzynarodowym Programu Operacyjnego Innowacyjna gospodarka, 2007-2013

Administratorem danych osobowych są Zakłady Mięsne "Pekpol Ostrołęka" S.A.,
ul. Przemysłowa 31, Ławy, 07 - 410 Ostrołęka

Na podstawie art. 4c ustawy z dnia 8 marca 2013r. o przeciwdziałaniu nadmiernym opóźnieniom w transakcjach handlowych Zakłady Mięsne „Pekpol Ostrołęka” S.A. oświadczają, iż posiadają status dużego przedsiębiorcy w rozumieniu przepisów ustawy.