Infolinia +48 29 764 11 01

Energetyczne śniadanie na długi dzień

Sadzone jajko, parówka lub kiełbaska, bekon, fasolka w sosie pomidorowym i tosty to podstawowe składniki angielskiego… śniadania. Często nie rozumiemy tego połączenia i podchodzimy do niego sceptycznie. Zdanie zmienia się jednak już po pierwszym kęsie.

angielskie-sniadanie-zapewni-nam-mnostwo-energii-az-do-wieczora-fot-fotoliaDziś obfite śniadania nie są w Anglii tak powszechne jak dawniej. Danie to jedli kiedyś głównie chłopi ciężko pracujący przez cały dzień. Śniadanie często było dla nich jedynym posiłkiem, musiało być więc bardzo pożywne. Dziś, przyzwyczajenia żywieniowe ludzi bardzo się zmieniły, a angielskie śniadania są głównie atrakcją turystyczną w brytyjskich restauracjach. Warto jednak spróbować samemu przyrządzić Full English breakfast. – English breakfast, to pożywne śniadanie, które doda nam energii i sprawi, że nie będziemy potrzebowali dodatkowej ilości kawy zaraz po wyjściu z domu. Podstawą angielskiego śniadania jest sadzone jajko, parówka, bekon i fasolka.Należy pamiętać o wybraniu parówek dobrej jakości. Ważne, aby miały one dużą zawartość mięsa i pochodziły od zaufanego producenta. – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka, produkujących wysokiej jakości parówki Paryżanki.

Reszta składników zależy od własnej inwencji i upodobań. Zaletą tego dania jest fakt, że możemy dodać do niego inne składniki, którymi w danej chwili dysponujemy np. kilka pieczarek czy plasterek szynki. Mając przed sobą trudny i długi dzień, zrezygnuj ze zwykłej kanapki z serem i postaw na pożywne śniadanie, które zapewni mnóstwo energii aż do wieczora.

Przepis na śniadanie można znaleźć tutaj.

Poleć znajomemu
Wyślij e-mailem
Branżowy program promocji
Nr POIG.06.05.02-00-149/12-00
Projektu „ Rozwój eksportu czynnikiem wzrostu poziomu konkurencyjności firmy W ramach poddziałania 6.5.2. Wsparcie udziału przedsiębiorców w programach promocji działania 6.5 Promocja polskiej gospodarki osi priorytetowej 6 Polska gospodarka na rynku międzynarodowym Programu Operacyjnego Innowacyjna gospodarka, 2007-2013

Administratorem danych osobowych są Zakłady Mięsne "Pekpol Ostrołęka" S.A.,
ul. Przemysłowa 31, Ławy, 07 - 410 Ostrołęka

Na podstawie art. 4c ustawy z dnia 8 marca 2013r. o przeciwdziałaniu nadmiernym opóźnieniom w transakcjach handlowych Zakłady Mięsne „Pekpol Ostrołęka” S.A. oświadczają, iż posiadają status dużego przedsiębiorcy w rozumieniu przepisów ustawy.